0.00 0 items

V košarici ni izdelkov.

27.8. 2017 bo za vedno zapisan v zgodovini kot dan, ko je izšla edinstvena knjiga, Brez čebel ne bo življenja.

21056208_10212577365136288_5782777956228359318_o
  • 28.08.2017

27.8. 2017 bo za vedno zapisan v zgodovini kot dan, ko je izšla edinstvena knjiga, Brez čebel ne bo življenja.

Nekaj besed o knjigi Brez čebel ne bo življenja

Mnogo ljudi se zaveda, do so čebele pomembne žuželke, a kljub temu smo (pre)malo seznanjeni, kako velik vpliv ima njihova najpomembnejša vloga – opraševanje – za človeštvo. Po svetu so poznani predvsem čebelji pridelki, a čebele z opraševanjem rastlin svetu zagotavljajo približno eno tretjino vse hrane. Poleg hrane opraševanje omogoča obstoj rastlinske pestrosti in tako vpliva na ekosisteme, ki nam zagotavljajo kisik, goriva, čisto vodo, zrak, uravnavajo vreme, klimo …
Že leta 2016 se nam je (Noč Boštjan, Peter Kozmus, Karolina Vertačnik) porodila ideja, da bi ustvarili »svetovno knjigo«, ki bi na razumljiv in preprost način čim bolj celostno predstavila pomen čebel za okolje in ljudi. Odziv avtorjev je bil presenetljiv. Skoraj brez izjeme so pohvalili idejo za nastanek knjige in z veseljem so v sodelovanje privolili tudi najbolj priznani svetovni strokovnjaki s področja čebelarstva.
Knjiga Brez čebel ne bo življenja je tako skupno delo 69 avtorjev iz 32 držav. Na 352 straneh so predstavljene različne teme, od zgodovine čebel, čebeljih pridelkov, pomembnosti izobraževanja čebelarjev, do pomena čebel in razlogov za njihovo ogroženost. Opisani so tudi različni načini čebelarjenja po svetu, apiterapija, čebelarski turizem, pomen čebel v religiji, primer čebel, kot zglednega življenja vrednot in kako lahko čebelarjenje pomaga invalidnim ljudem.
Knjiga združuje znanje številnih uveljavljenih strokovnjakov in znanstvenikov s področja čebelarstva, kakor tudi priznanih čebelarjev in nekaterih drugih, ki na čebelarstvo pogledajo še z drugega zornega kota.

Predsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondie Philip McCabe navdušen nad knjigo. Ob tej priliki je povedal;
Ta knjiga je povsem različna od vseh dosedanjih knjig, saj ni mnenje enega avtorja temveč 69 iz 32 držav. Taka knjiga bi morala biti napisana že pred časom. Ko sem bil zaprošen naj napišem prispevek za to knjigo konec lanskega leta sem bil eden prvih, ki se je odzval. Medonosna čebela je edinstvena, saj presega vsa verstva, vse rase in vse meje. Kako lepo bi bilo od človeštva, če bi storilo enako. Zemlja bi bila veliko lepši kraj, kjer bi lahko vsi živeli. Čestitam vsem, ki so sodelovali pri nastanku te knjige in se jim zahvaljujem, saj je ta knjiga je čudovito delo za distribucijo po celotnem svetu. Čebelarji bi morali dobiti in jo prebrati ter dobiti občutek o tem, kar poimenujem srce čebelarjenja v Evropi in v svetu, ki je v Sloveniji.
Še enkrat vsem sodelujočim čestitam in se jim zahvaljujem. Gre za edinstveno in unikatno knjigo. Naj knjiga osvoji svet!

Prvi, ki je prejel v dar knjigo iz rok ministra Dejana Židana in predsednika ČZS Noč Boštjana je bil že dan pred izidom kitajski minister za kmetijstvo .

Knjiga je izdana tako v slovenskem kot angleškem jeziku.

Več o knjigi tudi na https://beebooks.si/