0.00 0 items

V košarici ni izdelkov.

Čebelar Andrej Sever in čebelarka iz Hrvaške Jadranka Luketa, v svojih sestavkih pišeta o čebelarjenju in vključevanju čebelarjev invalidov v delo s čebelami

21125747_1384349341681395_9167063197994819907_o
  • 01.09.2017

Na sejmu Agra v Gornji Radgoni ob paviljonu Čebelji svet, je bila 27. avgusta 2017 premierna predstavitev knjige Brez čebel ne bo življenja. Avtorji: dr. Peter Kozmus, Boštjan Noč, Karolina Vrtačnik in 66 avtorjev iz 32 držav v nekakšni poljudni enciklopediji na več kot 350 straneh objavljajo tako rekoč vse znanje o pomenu čebele. Med njimi pobudnik združevanja čebelarjev na invalidskih vozičkih in drugih invalidov – čebelar Andrej Sever in čebelarka iz Hrvaške Jadranka Luketa, v svojih sestavkih pišeta o čebelarjenju in vključevanju čebelarjev invalidov v delo s čebelami.
Na predstavitvi knjige na sejmu Agra so bili tudi naši čebelarji – predsednik Čebelarske sekcije Ljubo Janežič, častni predsednik Andrej Sever, Beno Krč, Slavko Dunaj in Dušan Slana. Ob lepem in prisrčnem sprejemu Čebelarske zveze društev Pomurja so se srečali, družili in izmenjavali izkušnje z znanimi čebelarji kot so: predsednik Apimondie Phillip McCabe, predsednik ČZS Boštjan Noč, znani vzrejevalec matic Jože Tretjak, Dr. Stanko Kapun iz Kmetijske gozdarske zbornice Slovenije, znani čebelar Štefan Šemen, medena kraljica Mateja Šoštarič in drugi.
Čebele so priprvile poseben sprejemOb tej priložnosti je predsednik Čebelarske sekcije Ljubo Janežič pobudniku združevanja čebelarjev na invalidskih vozičkih Andreju Severju predstavil čebelarjenje paraplegikov in tetraplegikov v Prekmurju. Obiskala sta sedež Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije, kjer že uspešno čebelarijo s šestimi družinami, v načrtu pa imajo tudi gradnjo čebelnjaka. Ljubo je gostu pokazal tudi svoj čebelnjak in kot zanimivost naj povemo, da so čebele na dveh panjih naredile dve bradi v obliki srca. Za vsakega po eno. Kdo bi vedel, mogoče pa je v tem tudi nekaj simbolike. Vidno presenečen ob predstavitvi našega čebelarjenja v Prekmurju in Prlekiji je Andrej predsedniku sekcije poklonil lesorez znamenitega belokranjskega petelinjega boja.
https://www.zveza-paraplegikov.si/arhiv_novic/2017083114371254/