0.00 0 items

V košarici ni izdelkov.

O knjigi so povedali

o knjigi
  • 28.09.2017

Nekaj besed o knjigi Brez čebel ne bo življenja

V Gornji Radgoni je bila v okviru čebelarskega dne na sejmu AGRA predstavitev knjige Brez čebel ne bo življenja. Gre za svojevrstno knjigo, kjer na 352 straneh o pomenu čebel in čebelarstva piše 69 avtorjev iz 32 držav. Več o knjigi na https://beebooks.si. O knjigi, ki je izšla 27. 8. 2017, so povedali …

Philip McCabe, predsednik Apimondie:
Ta knjiga je povsem različna od vseh dosedanjih knjig, saj ni mnenje enega avtorja, temveč 69 iz 32 držav. Taka knjiga bi morala biti napisana že pred časom. Ko sem bil zaprošen, naj napišem prispevek za to knjigo konec lanskega leta, sem bil eden prvih, ki se je odzval. Medonosna čebela je edinstvena, saj presega vsa verstva, vse rase in vse meje. Kako lepo bi bilo od človeštva, če bi storilo enako. Zemlja bi bila veliko lepši kraj, kjer bi lahko vsi živeli. Čestitam vsem, ki so sodelovali pri nastanku te knjige, in se jim zahvaljujem, saj je ta knjiga čudovito delo za distribucijo po celotnem svetu. Čebelarji bi jo morali dobiti in jo prebrati ter dobiti občutek o tem, kar poimenujem srce čebelarjenja v Evropi in v svetu, ki je v Sloveniji. Še enkrat vsem sodelujočim čestitam in se jim zahvaljujem. Gre za edinstveno in unikatno knjigo. Naj knjiga osvoji svet!

Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano:
Nekateri to knjigo razumejo skoraj kot biblijo čebelarstva, ker so v njej zbrani članki in slike avtorjev z vsega sveta. V knjigi sta predstavljena tako splošen pogled kot tudi zelo specifična znanja. Ta projekt, ki ga vodi Boštjan Noč, je čudovita podpornica svetovnemu dnevu čebel. Mene je projekt navdušil zato, ker so ti avtorji naredili nekaj povsem drugačnega, kot je običajno. Običajno se z izdajo knjig zamuja. Avtorji pod vodstvom Boštjana Noča pa so knjigo izdali prej, kot je bilo zamišljeno. Pa še nekaj nam je uspelo. Popolnoma svež izvod te knjige je dobil kitajski minister za kmetijstvo. To ima simbolen pomen. Kitajska je bila namreč prva država in njihov podpredsednik g. Vang je bil prvi svetovni državnik, ki mu je bila ideja o svetovnem dnevu čebel predstavljena in nas je takoj in v celoti podprl. S tem smo v enem razgovoru dobili podporo milijarde in tristo petdeset milijonov Zemljanov. Zato je bila v zahvalo prva knjiga podarjena kitajskemu kmetijskemu ministru.

Matej Kotnik, župan občine Lukovica:
Knjiga Brez čebel ne bo življenja me je pustila brez besed. Je spomenik čebelarstvu, našemu vedenju, znanosti in povezanosti le te v svetovnem merilu. Knjiga je lepa, lahko bi uporabil kar izraz mogočna, in v meni zbuja spoštovanje ne le do vseh, ki so jo ustvarili in vanjo pisali, ampak predvsem do odnosa med človekom in žuželko, ki je tisočleten, pomemben in vzajemen, spoštovanje stvarstva, ki s to knjigo raste, pa je tisto upanje, ki ga knjiga prinaša, da je še upanje za čebele in je še upanje za ljudi. Hvala za to knjigo in ponosen sem, ker je to presežek, narejen v Sloveniji.

Slobodan Jevtić, čebelarski predavatelj iz Srbije:
Naredili ste podvig, vreden občudovanja, vsi vi, avtorji te knjige. Ste odmev, zaradi katerega so prepoznavni čebelarji, ki se posvečajo čebelam kot fenomenu, ki pogojuje življenje na planetu Zemlji na splošno. Potreboval sem veliko moči, da pomirim srce, zaradi navdiha in hvaležnosti za ta tako celoviti čebelarski opus Herculeum!

Larisa Jasarević, profesorica na Univerzi v Chicagu:
Imela sem čast, da prisostvujem predstavitvi knjige Brez čebel ne bo življenja. To je edinstveno delo na svetu, kar se vidi že iz kazala. Število avtorjev in število držav pove vse. Knjiga je posebna zaradi tega, ker ni namenjena samo čebelarjem, temveč vsem ljudem. Vsi smo namreč odvisni od čebel – od opraševanja čebel in od zdrave hrane. Čestitke Boštjanu Noč in drugim soavtorjem za to vrhunsko delo. Vesela sem, da bom to knjigo lahko predstavila študentom v ZDA!

Leopold Pogačar, župan občine Žirovnica:
Knjiga in njena vsebina ter njeni avtorji, domači in tuji, nas postavljajo med vodilne narode med čebelarji po svetu. Vsebina mi je všeč tudi zaradi velikega števila zelo kakovostnih fotografij, ki tudi nam laikom na področju čebelarstva odprejo oči in nam dajo razmišljati o pomenu čebel ter nas pri tem še veliko naučijo.